TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 

[拍摄中] 《金宵大廈2》拍攝跟蹤

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

(HK01)

【金宵大廈】第二輯八月開拍 原班人馬只欠李施嬅未簽約

撰文:李婉文
最後更新日期:2020-05-05 08:00

去年由陳山聰和李施嬅(Selena)主演的無綫穿越奇幻集《金宵大廈》叫好又叫座,更被封為「年度神劇」,之前一直有傳會由原班人馬開拍第二輯,這個消息足以令劇迷非常期待,現在終於有消息指即將開拍!

去年播出的《金宵大廈》被網民封為年度神劇,除了單元故事精彩之外,亦因為劇中鋪排的伏線相當吸引,Alex(李施嬅飾)與阿蕭(陳山聰飾)前世今生的謎團引人入勝!(電視截圖)

有關開拍第二輯一事,《香港01》記者向《金宵大廈》監製葉鎮輝查詢,他指︰「暫定8月中(開拍)。」男主角山聰回覆︰「暫時未收到正式通知,所以要等公司通合,有消息再造俾大家知。(確定會開第二輯?)我都等緊。」女主角Selena說也指她未知,表示︰「I haven’t signed anything yet.(我未簽任何合約。)」在上輯演出怪獸家長周小惠演技獲激讚的高海寧(高Ling)就笑指︰「我唔清楚tim!淨係知黎(嚟)緊開七公主!不嬲都係你地(哋)收風快過我!」飾演關鍵人物林老師的劉江說︰「唔知喎!我唔喺TVB,點會收到風。」至於編審羅佩清就回覆︰「李施嬅,陳山聰將會演全新角色,第一集佢兩個角色都好難再發展落去。」相信劇集會以一個新故事的形式出現。

《金宵大廈》以阿蕭(陳山聰飾)和Alex(李施嬅飾)的愛情故事為主線,穿插不同單元故事,既是凄美的愛情故事,又帶着離奇詭異的氣氛,吸引一班劇迷追看之餘,也令Selena憑此劇得到《萬千星輝頒獎典禮2019》的「最受歡迎電視女角色」。自開拍第二輯的消息傳出後,不少人都猜劇集會否能由原班人馬開拍,事關Selena剛於去年跟TVB完約,如今Selena回覆指還未簽約,會否有暗湧呢?

注册会员

39歲李施嬅霸氣回巢拍《金宵2》 海外攞獎威爆疫市開三大條件

東方新地
on May 13, 2020 at 16:18

刀仔成功鋸大樹的無綫小本劇集《金宵大廈》,去年九月播出叫好叫座,除了被網民封為神劇,更帶挈男女主角陳山聰及李施女華一劇爆紅,孖住在上年《萬千星輝頒獎典禮》奪「最受歡迎電視拍檔」,齊齊走運變紅人,已經離巢的李施女華更加標尾會,零的突破攞埋「最受歡迎電視女角色」,上位人氣急升亦今時唔同往日,除了簽約美國經理人,衝出香港拍加拿大電視劇,已落實八月回巢無綫拍《金宵大廈2》的她,原來更開出三大條件才接拍,上位變阿姐地位唔同晒,當然可以更有Say!

撰文、圖片:東方新地

李施嬅食足十六年白果 好姊妹先後做視后

相比「胡說八道」好姊妹胡杏兒、胡定欣先後成為無綫視后,李施嬅在無綫《萬千星輝頒獎典禮》卻食足十六年白果,直至離巢一刻依然與獎項無緣,去年四月約滿,她亦豁出去寧願博一鋪唔續約向外闖。不過世事無絕對,唔續約即時轉運的李施嬅,由她擔正做女一的劇集《金宵大廈》,原本只是小本製作兼安排在逢周日播出,卻因為去年台慶劇變陣,劇集打亂章推出,加上之前播出的靈異劇集《十二傳說》受歡迎,無綫決定改策略,將《金宵大廈》改在黃金時段播出,奇幻懸疑、加上貼地劇情被觀眾熱烈追捧,小品變神劇,李施嬅、陳山聰也因而齊齊上位。

憑 《金宵大廈》上位人氣急升,李施嬅已今時唔同往日,除了有無綫兩大高層杜之克及樂易玲傾洽回巢,《金宵大廈》監製及編審亦指定由她擔正 《金宵2》女一不作他人選,即使李施嬅霸氣開出三大條件先肯拍,無綫亦照單全收。

《金宵大廈》除了劇情鋪排引人入勝,一班演員亦個個演出有驚喜,難怪監製葉鎮輝及編審羅佩清為八月開拍的《金宵2》非常緊張,據知原班人馬將回歸演出,不過故事骨幹就會由全新角色穿插,令觀眾充滿期待。

李施嬅、陳山聰同樣在圈中多年飽歷高低,而得《金宵大廈》帶挈走紅,兩人孖住回歸拍 《金宵2》相信更有默契,難怪李施嬅回巢亦指定要同好拍檔合作。

除了03年奪港姐選舉 「最上鏡小姐」 、 「才藝小姐」 外,在無綫捱足十六年的李施嬅,離巢無綫後才首度奪TVB《萬千星輝頒獎典禮》獎項,去年與楊千嬅同時拿下 「最受歡迎電視女角色」 ,一劇吐氣揚眉。

以穿越愛情故事為主線的《金宵大廈》,去年9月播出時叫好叫座,除了李施嬅與陳山聰演活前世今生的CoCo及旭輝( Alex及阿蕭的前世),當中在單元《鴉烏》演人母角色的高 Ling,以及在單元《嬰》演因囝囝離世而精神失常的趙希洛,演出都被網民激讚。

簽約美國經理人成搶手貨開三大條件回巢

在《金》劇演技爆發被網民推為民間視后的李施嬅,去年在無綫台慶頒獎禮以零的突破吐氣揚眉,除與陳山聰一齊攞「最受歡迎電視拍檔」,更與楊千嬅平分秋色同時奪得「最受歡迎電視女角色」,氣勢之勁是十六年來前所未有。早前簽約美國經理人的她,二月又投入拍攝加拿大電視劇《 Blood and Water 》第三季,不過三月新冠肺炎在歐洲、美加疫情加劇,劇組全面停工,李施嬅餘下約兩星期戲份仍未埋尾,成為搶手貨的她,並落實今年八月回巢無綫拍《金宵2 》,再搭陳山聰續前緣,但今次回巢,她就霸氣開出三大條件。據知情者透露:「《金宵大廈》為Selena帶來好多榮耀,佢當然想再拍續集,呢幾個月一路都同無綫傾緊合作,不過珠玉在前,上次劇中主角Alex同阿蕭前世今生故事已非常完美,再拍Selena講明要先睇劇本,加上佢同一班同劇演員合作有晒默契,仲講明要原班人馬演出,佢反而唔睇重自己嘅酬勞,但就一定要今次劇集能投放更多嘅資源,佢話呢啲係好實在嘅要求,目標係希望新的更勝從前,無綫亦答應配合佢,仲特別遷就佢檔期,將套劇延至八月底先開!等佢可以幫加拿大套劇埋咗尾先!」

成王敗寇,相比去年四月黯然離巢,一年後的李施嬅可以話到事,升呢阿姐果然非同小可!

離巢無綫簽約外地經理人的李施嬅,今年二月起程到加拿大拍攝《 Blood and Water》第三季,已經拍了大半戲份的她,卻因3月中美加新冠肺炎疫情加劇,而被迫停工返港,據悉無綫為遷就她檔期,特地將《金宵2》由8月初延至8月底開拍。

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

胡鴻鈞參演

約1分鐘位置:
https://m.weibo.cn/s/video/show? ... 38313&fromWap=1

管理员

突出贡献优秀版主荣誉管理论坛元老

On.cc

開三大條件拍《金宵2》?李施嬅咁樣講
05月17日(日) 07:20

藝人李施嬅主演的劇集《金宵大廈》叫好叫座,而《金宵大廈2》已落實八月開拍,女角亦鎖定施嬅,監製葉鎮輝表示新劇將是全新角色,而施嬅跟上輯一樣會一人分飾兩角。

李施嬅澄清冇任何要求。

有指施嬅開出三大條件,包括先睇劇本、要原班人馬及有更多資源才肯接拍,施嬅受訪時否認:「我冇開任何要求,套劇係編審同監製嘅心血,要尊重佢哋,而且我好信任佢哋嘅能力同創作,唔到我要求,我只需要盡演員本分。我哋會再開會傾,我未百分百落實接拍,如果係,我會公布。我好開心,大家掛住呢套劇,好多粉絲都留言想我拍,我都好想。」

超级版主

(on.cc)
16年後再同陳山聰鬥戲 伍姑娘:唔會影衰細佬
05月29日(五) 22:00

無綫神劇《金宵大廈》口碑、收視俱佳,而八月將開拍第二輯,今次主角是陳山聰、李施嬅連同貓貓「靚寶」都會全部上陣。第二輯會有十個單元,每個故事都圍繞着貼身的社會問題,當然故事亦會繼續在「金宵大廈」裏面發生。

第一輯中,山聰、施嬅分別演兩個角色,而監製葉鎮輝則表示:「佢哋今次好大挑戰,唔只飾演兩個角色咁簡單。」此話會為兩位主角增添不少壓力。

《金宵2》故事全新,之前趙希洛就憑該劇中飾演憶子成狂的「王敏儀」而奪得「最佳女配角」,至於「林哥仔」張彥博、「膠罐」林子善及「佳爺」黃子雄等劇中主要人物都有份繼續拍攝。

而最新消息,山聰的「家姐」伍詠薇都會加入拍攝,在其中一個單元中會有演技大爆發,飾演一個性格神經質的角色。山聰接受訪問時時坦言自2004年跟「家姐」伍姑娘合作《大唐雙龍傳》後便沒有機再會合作:「家姐返嚟(無綫)拍劇梗係開心啦!暫時好多嘢都度緊,不過今次好似監製自己上陣拍番,所以都好有信心,而且我同施嬅係以愛情故事形式演繹,不過已經唔再係阿蕭同(陳山聰飾演的管理員阿蕭)Alex(李施嬅飾演的空姐)。」

說到監製透露今次不只兩個角色,會否很大壓力時,山聰解釋:「真心講,依家仲未殺到埋身我都未知,我要拍埋《超能使者》先,希望到時有半個月時間畀我慢慢消化吓個角色。」

而伍姑娘接受訪問時坦言自2013年《法外風雲》後都沒有拍過無綫劇集,之前自己都有收看《金宵大廈》,故現時有機會參與拍攝很開心,她謂:「我同細佬山聰都有16年冇合作,終於大家可以玩吓,睇吓會有咩火花,同屋企人合作係開心嘅,16年前大家都唔同質地,依家大家都成熟咗。」

說到今次角色有點神經質,甚有難度,她謂:「所以我好期待,尤其自己咁鍾意演戲,我個角色係一個好有想法嘅人,我個單元唔係靈異嘅,但要同個對手好合拍!(角色似你?)唔好話似我,我平時係玩得好癲,但演戲就好認真,個角色其實都係一個悲劇人物,社會上都有好多呢類人,依家自己都做緊功課,好期待,我唔會影衰個細佬嘅。」

超级版主

(on.cc)
拍《金宵大廈2》!林子善未知邊個係對手
05月30日(六) 19:32

藝人林子善今日在電視城為新劇《超能使者》開工,他透露跟陳山聰飾演雙胞胎,是對方的哥哥,但對這個設定大感不慣,他解釋:「因為我嘅契爺係山聰阿哥,我入無綫之前已經成日一齊食飯,我叫慣山聰做阿叔,所以有時都改唔到口。依家拍劇,山聰叫我阿哥,我有時都應唔到。」

子善稱8月會開拍《金宵大廈》第二輯:「新一輯係單元形,監製話我個角式未必由頭帶到尾,我話唔緊要,最重要係觀眾鍾意。第二輯對監製嚟講都大壓力,以往第二輯會戲味濃,但唔夠貼地,今次希望會貼地啲。我嗰個單元係講父子情,我聽完個故事好鍾意,因為我喜歡拍親情戲,但就未知邊個對手,上次我同張曦雯入咗電子遊戲世界,今次都會有啲似。」

超级版主

(on.cc)
【劇迷終於等到】李施嬅宣布拍《金宵2》
06月15日(一) 12:30

劇集《金宵大廈》叫好叫座,劇中陳山聰做嘅保安「阿蕭」同李施嬅嘅「Alex」前世今生夠晒引人入勝,無綫一早落實《金宵大廈2》八月開拍,女角鎖定施嬅,仲會同上輯一樣一人分飾兩角,惜施嬅遲遲未點頭,粉絲都等緊佢答應。

隔咗一個月時間沉澱,今日李施嬅終於喺社交網公布好消息:「Smiling and thinking about my roles for Season 2 ...yes it’s official!!!大家一直都叫我要拍#金宵大廈2。好吧。聽你們說話啦。」粉絲即時Like爆,睇嚟好快大家又有第二季可以慢慢追喇!

超级版主

(星島即時娛樂)
倡做運動減壓 胡鴻鈞拍《金宵2》望被定型

胡鴻鈞(Hubert)現身電視城為海外節目錄影,問到有否留意日本星三浦春馬死訊!他表示少睇日劇,最近只有追睇《殺手》,因卡士十分勁。提到劇集沒有緋聞女友蔡思貝?他笑說:「有仔有女、陳豪與黎耀祥雙男主角好精彩。(恨拍動作劇?)都想嘗試,始終我拍劇經驗不多,接下來我會拍新劇《金宵大廈2》,今次不是豪仔,可以做返人,但不能透露住,只能講與鬼怪靈異題材有點關係。」問會否怕被定型「神怪劇」?Hubert笑道是好事,希望監製都可以記得胡鴻鈞,可以藉此闖出名堂。

超级版主

(東方新地)
30歲龔嘉欣被封「最捱得花旦」 加入《金宵大廈2》同李施嬅撼過
Jul 22, 2020 - 10:38

(節錄)

加入《金宵大廈2》同李施嬅撼過
龔嘉欣時來運到,榮升業主後事業運亦暢旺,《殺手》角色入晒屋,8月又會殺入《金宵大廈2》與李施嬅平分秋色,而年初拍完的《香港愛情故事》亦安排在10月出街,對於有望keep住人氣乘勝追擊衝視后,龔嘉欣透過電話回應:「觀眾嘅認受性好重要,好多謝個角色帶挈,我真係投放咗好多心機同盡咗力,希望成套劇台前幕後都得到認同,如果有獎係錦上添花,冇獎我都會繼續努力。雖然真係打到周身傷好艱辛,但我唔驚,以後再有打戲搵我一樣會拍,依家識咗啲技巧,再拍一次效果會更好。嚟緊我係會拍《金宵2》,不過做咩角色就保持神秘感先。」

超级版主

(on.cc)
第一次勁歌獲獎!李施嬅海俊傑一個獎兩份分
08月05日(三)
18:47更新 18:26建立

藝人李施嬅與海俊傑出席《2020勁歌金曲優秀選第一回》,兩人第一次合唱的歌曲《二次緣》奪得獎,也是他們的第一個音樂獎項,出道多年的海俊傑說:「呢個係我入行廿幾年第一個勁歌嘅獎項,我出道嘅時候攞過新人獎,之後冇再唱歌啦,加上有嗰陣攞獎好難㗎。」問到獎座只得一個,兩人怎分配?他謂每人擺放一段時間,消毒過後才交到李施嬅手上。

以透視裝亮相的李施嬅,指八月中將開拍《金宵大廈2》,近期亦努力準備,下周將試造型。而她亦將會明年一月將到加拿大拍補拍網劇。海俊傑就透露稍後會拍攝重頭劇《兒科醫生》,在劇中已「升呢」擔任院長,跟馬國明最多對手戲。