TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  錦繡南哥   使徒行者3 (11/9)930pm  木棘証人
11廠: 愛.回家之開心速遞   12廠: 異搜店  我家無難事
13廠: 換命真相   15廠:
 合拍:兒科醫生
外判劇:智能愛AI人   金宵大廈2
邵氏:飛虎3壯志英雄
即將開拍:拳王 
楼主: admin

[拍摄中] 《金宵大廈2》拍攝跟蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

(東方日報)
湯洛雯殺入「金宵」李施嬅陳山聰新造型曝光

陳山聰與李施嬅正式為無綫新劇《金宵大廈2》開工,二人前晚拍外景,分別在社交網上載相片,見二人均戴上金絲眼鏡,山聰換了鬈髮造型,施嬅則打扮斯文,枱上放有電腦及筆記簿,驟眼看以為她扮學生妹,與第一輯《金》劇的空姐造型有很大分別。

張彥博做「攝石人」
另一張相,二人於咖啡店拍攝,施嬅留言:「林哥仔(張彥博第一輯角色)開工大吉,又搞搞震冇幫襯。」原來張彥博站於遠方攝入鏡頭。據知,今次《金宵2》依舊以單元形式拍攝,舊班底除了施嬅、山聰、張彥博外,趙希洛、林子善及貓貓「靚寶」會繼續留低。

至於新加入的演員,除了之前報道過的伍詠薇、胡鴻鈞及連詩雅外,還有湯洛雯、趙頌茹、謝東閔與郭子豪等,必定擦出新火花。

超级版主

(on.cc)
同陳山聰連場超激親熱戲 李施嬅怕醜搵替身
09月16日(三) 19:41

藝人李施嬅忙於為無綫新劇《金宵大廈2》開工,特別向劇組請假一小時為出席慧妍雅集可重用口罩捐贈行動,認真有心。

她透露今日亦是《金》首集播映一周年,打算和陳山聰慶祝請飲嘢,提到《金2》有好激親熱戲,她說:「幾激吓,不過簽咗保密,唔講得,不過個古仔都好盡,有十個單元,我同陳山聰穿插,親熱戲好多,又嚟喇!又嚟喇!已經麻木咗,不過都OK,係幾大挑戰,(尺度大啲?)第一輯都有替身露大背脊,監製知我怕醜,所以今次都有替身,真係替我個「身」,(替你前定後?)唔知呀!(山聰唔要求你親身上陣?)佢唔會㗎!」笑言山聰比她專業得多,毋須替身,事關沒有替身有他咁弗的身形!提到自己好支持環保,知道要派口罩,着朋友幫手製作環保口罩更加環保,她又自拍戴着口罩的跳舞片以示支持。

超级版主

(HK01)
【金宵大廈2】李施嬅演繹全新角色挑戰演技:沮喪吃力要絞盡腦汁

李施嬅(Selena)今日(16/9)現身九龍城出席慧妍雅集可重用口罩捐贈活動,她更在宣傳片中大跳熱舞,盡展柔軟筋骨:「今次想派環保口罩,因為日日製造垃圾都唔係辦法,呢啲口罩入面有殺菌成份。我要喺宣傳片跳舞,展示下脊骨冇問題,幫到人又做埋環保。」

正忙於拍攝無綫劇集《金宵大廈2》的施嬅活動後又要趕回劇組,對於《金宵2》的劇情,她指因合約問題不能透露更多,不過有信心帶給觀眾驚喜:「簽晒合約冇得透露,我想透露都冇得透露。只可以話今次比上次嘅故仔去得更加盡,睇到毛管戙,所以會有驚喜。(邊方面令你毛管戙?)劇情方面,多咗好多新成員,有好多好戲之人,例如伍姑娘(伍詠薇)。前幾日睇片,覺得成件事好靚,今次有返多少少Budget,上次好低成本,希望今次畀到多啲驚喜觀眾。」

《金宵大廈2》大玩平行時空,李施嬅要演繹全新角色,她直言是演技上一大挑戰:「我同陳山聰演技上係更大挑戰,上一輯做咗兩個角色,今次新角色要做上一次冇做嘅嘢,要不停增加性格,有啲沮喪、有啲吃力,都幾大挑戰。(同山聰有感情戲?)係呀,同上次一樣,10個單元,我同山聰會穿插。我哋嘅感情線同上次好唔同,演技上今次辛苦啲,要絞盡腦汁做一啲新嘢畀觀眾睇。」

超级版主

江嘉敏KamanV :
我短頭髮好看嗎?
請陣子無論是fans,記者朋友,做專訪還是做電台訪問的時候,大家都會問我什麼時候開《金宵大廈2》。
我唯有在這裡同大家說一聲,《金宵大廈2》我無緣跟大家見面
但我也很感謝監製和編審想起我,也感謝我兩位髮型師知道我在《金宵大廈2》跟《七公主》的角色形象相距很大,都落力幫我找短的假髮給我試,希望我可以順利同時拍好兩套劇。
在現時階段,我會專心拍《七公主》!
還有一個星期!

超级版主

(HK01)
江嘉敏無奈地退出《金宵大廈2》:覺得可惜都會有啲唔開心
撰文:黃梓恒

TVB人氣劇集《金宵大廈2》正式開拍,除了大部分原班演員就位,也有一些新演員加入,其中江嘉敏便差點可以在《金宵大廈2》與大家見面,甚至已經試好造型,但日前她在其IG上宣布:「呢排無論係fans,記者朋友,做專訪定做電台訪問嘅時候,大家都會問我幾時開《金宵大廈2》。我唯有係到同大家講聲,係今輯嘅《金宵大廈2》我冇緣同大家見面嚕。」

至於原因,原來與《七公主》有關,在接受《香港01》訪問時,她表示因為疫情關係,《七公主》拍攝時間無奈地被拉長,未能夾到現在已經開拍的《金宵大廈2》時間,她說:「都會覺得可惜,其實都試咗啲造型,劇本又睇咗,角色都幾有發揮,係我從來未做過嘅,又有一個我好鍾意嘅前輩會做我媽咪,但今次未能合作到都會有啲唔開心。不過我都好多謝監製同編審諗起我,同埋好多謝兩位髮型師想我可以同時間拍到兩套劇,都幫我撲出去搵啲假髮俾我,因為《金宵2》個造型會同《七公主》差好遠,要剪好短,髮型師都好落力幫我100%咁還原監製個ref。」

《金宵大廈2》監製葉鎮輝在接受《香港01》訪問時,也表示換走江嘉敏實屬無奈之舉,他說:「因疫情七公主拍長咗,又疊哂我開工期,唔係好就到,焗主換。(江嘉敏)冇拍過,只是聽過故事,初步試造形,未正式做過造形添。」

超级版主

(on.cc)
闊別兩年 陳山聰李施嬅埋牙激咀
09月23日(三) 08:48

藝人陳山聰、李施嬅現正忙於拍攝無綫劇集《金宵大廈2》,劇組特意租了一個又舊又荒廢的大廈重新裝修拍攝,由於電力不足,電燈不時閃吓閃吓,好有「氣氛」。

二人久別兩年,甫合作即拍攝激咀戲,施嬅同時要拍喊戲,又要着喱士睡衣,大騷性感。在接受無綫《東張西望》節目訪問時笑言二人甫開工已經拍攝第19集,山聰說:「希望今集可以畀到大家更多刺激感,今次好挑戰我哋演技,有好多嘢要諗。」

施嬅又謂:「上次已經唔只一個角色,今次仲多,又唔可以同上次啲角色撞,真係要諗好多嘢。」

超级版主

(晴報)
荒廢樓宇裝修變全新「金宵大廈」 李施嬅陳山聰呻無廁所:拍個陣啲燈仲會閃
發佈時間: 2020/09/22

陳山聰與李施嬅本月開工拍新劇《金宵大廈2》,不過今次二人故事移師到另一幢「金宵大廈」,原來劇組找來一幢充滿歷史痕跡的荒廢大廈改建而成,靈異感十足,二人更大讚場景比演員更入戲:「拍一個shot啲燈會突然閃一下!」

無綫《東張西望》派員直撃《金宵大廈2》拍攝現場,李施嬅與陳山聰拍攝一場屋企戲份,只見現場布置成現代家居,不過燈光昏暗,即使兩位主角拍攝親熱戲,都覺得陰風陣陣!陳山聰說:「劇組搵咗一幢真係好舊嘅荒廢大廈翻新裝修,呢度無廁所,同埋無水,只有電,但啲電都係我哋拖返嚟嘅。」李施嬅聞言說:「我哋開工時只可以去流動廁所,同埋日日都要行四層樓梯先開工!」

場景之舊令《東張》主持容羨媛大感驚訝,訪問時現場燈光更突然閃一下,令容羨媛不禁「打個突」喊驚,但施嬅與山聰卻見怪不怪:「呢度係咁㗎!拍一個shot閃一下!所以有時唔係我哋NG,係幢大廈NG。」

施嬅與山聰開工不久即拍攝親熱戲,穿上性感睡衣的施嬅和山聰又攬又錫,山聰搞笑說:「因為上一輯大家走來走去,見唔到大家,所以今次先嚟個官能刺激!」他們笑言經過《金宵大廈》的洗禮,今次拍親熱戲絲毫不尷尬:「Warm up咗兩年啦,兩年無錫,應該要再激啲!」

至於《金宵大廈2》的劇情,施嬅透露自己不止演一個角色,山聰則說:「今次係全新故事,角色同上一輯完全無關,只係咁啱都喺『金宵大廈』發生。我已經唔係阿蕭同旭輝,所以我哋都唔係飛機師同空姐。」

超级版主

超级版主

(on.cc)
蘇皓兒搏老命拍《金宵大廈2》 大髀撞瘀一大撻!
09月23日(三) 20:06

無綫新劇《金宵大廈2》拍攝得如火如荼,第二輯劇情及角色與第一輯完全不同,更有很多後生演員為不同單元演出,為劇集增添不少新鮮感,除了之前已報道過的胡鴻鈞、湯洛雯、謝東閔、連詩雅外,原來「文青女神」蘇皓兒(Chloe)都有份參與拍攝!

據知,日前Chloe拍攝一場暈倒戲份時,因為要配合機位,所以都拍了好幾個Take,怎料大髀瘀黑了一大撻,相當誇張!Chloe向來都很搏同大膽,之前曾去過探靈的她,於盂蘭節鬼門關大開之時,拍攝了一條靈探片,據知之前曾邀請不少女演員拍攝,但她們都怕怕全都推掉。拍攝期間,導演特意於現場播放恐怖的電影音樂,雖然Chole多次叫導演關掉,但導演為了令Chloe更入戲而拒絕,最終她於多個場口爆喊。

超级版主

28/9