TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: admin

[完成拍攝] 《黯夜守護者》拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
謝東閔演內心戲情緒崩潰 陳敏之江嘉敏演母女冇違和感
04月10日(六) 22:43

藝人謝東閔與陳敏之日前為無綫新劇《黯夜守護者》進行拍攝,謝東閔表示今次角色挑戰大,入行以來從未演過,所以大感壓力:「個角色比較複雜,好多內心戲,要處理得好好,有好幾場戲要情緒崩潰,初時都有壓力,後來慢慢捉摸到要點做。我之前都睇咗好多同個角色差唔多嘅戲做參考,好在暫時都OK幾順利,至少冇畀人投訴。」

屋企慣做管家婆

至於陳敏之飾演一個有經歷的女人,細細個便懷孕生下女兒江嘉敏,她認為跟對方演母女沒有違和感:「第1次拍劇係有個咁大嘅女,不過現實生活中都有呢啲情況,如果我好早生,可能小朋友都有咁大。」又指自己算是高齡媽媽,羨慕別人早婚生子:「如果係咁,我個仔依家應該高過我,企喺我隔籬好似男友咁。不過遲生有遲生好,可以同男友拍拖耐啲。」她透露在劇中是潮媽,母女關係如姊妹,不過現實生活中她是個管家婆:「我會用朋友態度同仔仔相處,但感覺都係媽咪,因為我本身喺屋企係大家姐、管家婆咁。依家同仔仔感情就好似拍拖咁,佢係我嘅小情人。(仔仔已復課?)佢返緊學喇!(你開工,佢會唔會好掛住你?)咁又唔會,佢依家大個咗,好乖,都好習慣我要返工。」

版主

(星島)
【為TVB好勇猛】曾拍劇跣腳跌斷鎖骨 陳敏之唔怕死吊「威吔」拍煞科戲叫好玩

陳敏之今日為新劇《黯夜守護者》拍吊「威吔」煞科外景,她透露劇情交代意外失足跌落樓,至於死唔死?就要賣個關子。原來她自從拍完《點金勝手》後,有8年沒拍吊「威吔」戲,她說:「雖然『威吔』箍住好辛苦,但回味以前嘅感覺,工作人員好小心、好體貼,檢查多次先拍攝。拍得好順利。因為喺天台好曬,大家好合作盡快拍完,以免中暑。」敏之本身沒有畏高,以前她拍過動作戲,最驚險一次是拍攝《怒火街頭》,因跣腳跌倒斷鎖骨,結果休息了半年時間。

今次與陳展鵬、陳煒、江嘉敏及謝東閔合作得好開心,由於大家都鍾意吃,經常研究美食,劇中她飾演火鍋店老闆娘,所以經常買肉丸、海鮮及肥牛等在廠房邊拍邊吃,大家好羨慕她吃極唔肥的身形。她公開食極唔肥秘訣,湊仔係最大運動。待劇集煞青後她會專心湊仔,並打算帶兒子去主題公園玩。

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

江嘉敏KamanV :
一場好戲,是需要很多人合作才能做到。
好開心有一班由我入行一直陪著我長大的幕後朋友,無論是拍廣告拍電視拍電視劇,都會給予我意見,讓我每一次都會進步。
很感謝監製和編劇團隊,每一次開新劇都很用心的塑造一個全新角色給我,希望能夠為觀眾帶來新鮮感。
亦很感謝化妝髮型團隊,努力的創造新造型。
還有導演和副導演們,辛苦你們安排通告,也辛苦你們捱更抵夜一起拍攝,一起Brainstorm,為作品帶來更好的效果
最後當然少不了劇中所有演員,我好開心每次拍劇都會多了好多爸爸媽媽,多了好多朋友,一起拍劇時拍劇,說笑時說笑,3個月好快完結了,開始有點捨不得。
#黯夜守护者#

超级版主

超级版主

18/4/2021 殺青

陳煒VM :
最後一日拍攝,最後一場,亦是全劇最後一場戲,全劇完!
#黯夜守護者
04月18日 23:04

陳煒的微博视频:
https://m.weibo.cn/s/video/show? ... 12811&fromWap=1

版主

(on.cc)
陳煒演出母子情 勉勵15歲「仔仔」讀好啲書
04月20日(二) 13:22

藝人陳煒(煒哥)主演劇集《黯夜守護者》前晚終於煞科。劇組於中環航拍,務求將靚人靚景攝入鏡頭,煒哥大感新鮮:「原來市區航拍,全港得一位人士有牌照,今次係特登請佢嚟幫手嘅,出嚟效果真係好好。同埋我哋扮演警察嘅演員都有份參演最後一場戲,同劇集開拍時一模一樣,算係首尾呼應,真係好熱鬧。」

戲中煒哥有個囝囝,找來15歲的小演員楊凱博出演,經過連月相處,「母子情」甚佳。煒哥表示﹕「佢好鍾意拍戲,又同啲工作人員熟咗,有約打籃球,我就同佢講趁煞科就畀心機讀好啲書先。(上契?)唔會,要同佢『脫離關係』添呀,哈哈!」煒哥又表示將休息到月底才投入另一新劇拍攝,故會好好利用這段時間休息兼扮靚。

版主

(on.cc)
江嘉敏同「齊蔭」講Bye Bye
04月25日(日) 14:51

藝人江嘉敏早前為了新劇《黯夜守護者》換了新造型,剪了一個齊蔭,網友對這個造型有讚有彈。她在社交網宣布和「齊蔭」講Bye Bye,她留言:「拜拜喇盧小寶,多謝你陪咗我3個月。拜拜喇齊蔭,我哋實有機會再見㗎。開始有啲掛住可愛又討厭嘅盧小寶。雖然盧小寶成日黑口黑面,講嘢又尖酸刻薄⋯⋯不過大家唔好誤會佢,佢都會笑,都會喊,都會怕醜,只係~唔喺你面前,只因你唔係啱嘅人。」又透露之前為了這個齊蔭頭,每星期要剪一次髮,認真辛苦!