TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
返回列表 发新帖
楼主: ching2506

[拍摄中] 『廉政行動2022』拍攝追蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

周志康, 袁偉豪, 陳明憙, 陳曉華, 邵展鵬

超级版主

(on.cc)
「廉政」打對台 陳敏之莊思明以為有得合作
07月04日(日) 19:28

(節錄)
藝人陳敏之、莊思明出席寰亞電影《1921》首映禮,場面衣香鬢影,相當熱鬧。電影在內地上映4日,已收逾3億人民幣(約3.6億港元)票房!

思明忙於拍攝劇集《廉政追擊》,而敏之則有份參演《ICAC廉政行動2020》。談到「打對台」雙方監製有否下令不能「穿橋」,她們異口而聲謂:「又冇特別講喎,不過當初我哋都有啲亂,仲以為大家可以合作,點知原來搞錯晒。」敏之透露稍後會有槍戰大場面,自己亦相當期待。思明則表示今次與胡定欣演對手戲,亦有很多首次合作的拍檔,但因角色支線多,拍攝工作相當輕鬆。

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
出年開始造人 袁偉豪兩年內生番個
07月09日(五) 23:09

藝人袁偉豪、蔡思貝、陳曉華等昨晚(8日)於九龍城為無綫新劇《廉政行動2022》拍攝,劇中飾演ICAC人員的他們於火鍋店假扮客人打邊爐查案。現場所見,袁偉豪的身形比之前消瘦,他坦言因近年的生活方式及飲食習慣都比之前健康,唯獨是運動方面沒有之前一樣。他謂:「我一唔運動冇晒肌肉就會顯瘦,不過依家40歲,新陳代謝都慢咗。因為拍完呢部之後都要開第二套劇,嗰套飾演探員,所以要健碩啲,之後都要勤力操番。」他又指現時少肉多菜,2013年開始已戒牛肉,結婚後都有叫工人姐姐盡量煮多點菜,吃少少雞肉。

說到近年主演的劇集都需要「勁FIT」瘦身時,袁偉豪說:「都係,不過我都有興趣挑戰演大肥佬角色,增磅應該OK,不過肥完減番都係吃力。」提到之前有指他狂隊生蠔想同太太張寶兒造人「谷B」,他謂:「嗰日只係朋友同我食生日飯,不過我哋係有計劃嘅,呢兩年啦!要同老婆協調吓啲時間,等我完成手頭上工作就得,出年先開始!」

陳曉華之前努力減磅,她坦言與袁偉豪及思貝合作後,令她瘦得更快,並已成功再減磅,現時返回50KG(約110磅),她說:「頭先入去廁所,聞到啲打邊爐味道已經好想食,不過我最近都戒咗牛,想維持8點後唔食嘢,因為呢套劇啲人太犀利,佢哋超強戒口,袁偉豪係食番薯㗎啫!我依家都跟佢,但忍得好辛苦。」她又坦言自己不用拍太多動作戲,全都交給「男仔頭」的思貝。

超级版主

超级版主

版主

(on.cc)
蔡思貝啜得好滋味 陳曉華忍唔住「偷食」
07月13日(二) 22:06

零食真係好難抗拒!
藝人蔡思貝、陳曉華、周志康、趙展鵬,正為無綫劇集《廉政行動2022》拍攝,依家又熱又焗,佢哋成日都要着住制服同外套拍外景,雖然已經鍛煉到唔識流汗嘅功力,但一唔使埋位,當然梗係坐上公司車抖抖解吓暑。

趙展鵬今日(13日)就買來啫喱請大家食,見佢哋一人一粒,啜到不知幾開心,思貝爆「細孖」周志康啜到出聲,佢仲話大家就好似返學時代坐旅遊巴去旅行,好有Feel。而不斷話要減肥的陳曉華,都忍唔到口,攞住粒啫喱仔係咁啜,零食真係好難抗拒!

版主

(on.cc)
囝囝放暑假 陳敏之日日按排節目忙過拍劇
07月20日(二) 09:03

藝人陳敏之近日為無綫新劇《廉政行動2022》拍攝,劇中飾演ICAC高級人員的她,因丈夫早逝,故要繼承對方的遺願,開了一間幫助基層家庭的補習社,角色穿梭於袁偉豪、蔡思貝等中間,而日前,她就與劇中下屬蔡思貝拍攝一場出席喪禮的戲份,二人以一身黑色素服打扮。向來是廿四孝母親的敏之,平時不用開工,都會每天親自送兒子子樂返學,說到現時暑假開工,豈不是沒有時間陪兒子時,敏之謂:「基本上星期一至日我都已經安排晒佢要玩要學嘅嘢,其實我仲忙過拍劇嘅,同埋我集數唔多,唔使成日開工,所以都可以盡量抽時間陪佢。」

敏之又透露自己的個人頻道將於昨日(19日)開始,之後都會陸續發放片段,更會與好友們Chit Chat的節目呢!