TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索

[拍摄中] 『廉政行動2022』拍攝追蹤

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

劇名: 廉政行動2022

總監製: 林超賢
監製: 曾勵珍,羅香蘭
集數: 5

主要演員: 袁偉豪,譚俊彥,蔡思貝,陳敏之,陳曉華

造型會日期: 21/05/2021
拍攝時間: 05/06/2021 -

日期: 21/5/2021 (五)
活動: 『廉政行動2022』造型
嘉賓: 袁偉豪、譚俊彥、蔡思貝、陳敏之、
          周志康、陳曉華、邵展鵬、陳明憲、
          李成昌、杜燕歌、韓馬利、吳家樂、
          胡諾言、黃嘉雯、關偉倫、冼灝英、
          吳瑞庭、衛志豪、李天縱、阮政峰、
          黃俊豪、陳嘉亮、何渭枝、曾勵珍、
          嚴厚蘊、呂麗群、羅香蘭、李光耀、
          范因明
時間: 12:30

超级版主

(on.cc)
【攬完193出事】激嬲高層?吳業坤新劇被飛!
05月19日(三) 00:01

歌手吳業坤(坤坤)去年底連頒獎禮都缺席,單拖到日本Working Holiday玩夠5個月,連同隔離期停工達半年時間,回港後即收拾心情復工,除趕錄幾首新歌,以平息唱片公司高層的「怒火」外,亦要投入與港姐陳曉華及陳敏之等合作的ICAC新劇。

被安排飾演廉署調查員的他,本月初開始已耐心等劇本以作準備,可是等了又等,卻未收到進一步通知,直至近日再傳出被「彈鐘」消息,導火線之一是高調與經常寸爆無綫的ViuTV男團ERROR成員193(郭嘉駿)合作!雖然坤坤孖193合照時,已「預警」只是找一年前的「合唱數」,但網民仍議論紛紛,睇死他有「被照肺」的可能。

據知,等消息等到頸都長的坤坤,早前終盼到劇組與他聯絡,並為新劇開會,但當時他亦有所保留說:「其實一直斟酌緊,因為除咗呢齣劇,仲有其他工作排緊,叫做少少周旋緊,睇吓可唔可以兩邊(工作)都順利做到囉!但你都知講唔埋啦!」不過,劇組後日(21日)舉行的造型記者會,據知他並不在名單上,他昨日解釋:「套劇係尋日(18日)決定唔拍嘅,因為我會去做奧運嘅嘢,兩個只能活一個,係拍唔到,唔係唔拍。」又強調沒得罪高層,否認遭「雪藏」,稱身為藝人又剛回港重投崗位,當然希望接到不同工作。

另外,坤坤日前接受專訪,談及同期歌手胡鴻鈞(Hubert)及許廷鏗中,他是最先舉行紅館個唱的歌手,但Hubert發展反超前,現已是無綫「最受歡迎男歌星」及劇集「男一」,問可感到在無綫機會少?坤坤表示不可強求,但仍感激娘家給予機會:「我簽咗其他唱片公司,只係『嫁』咗出去啫!係未去到男主角地位,但都拍好重戲份嘅劇,亦唱過主題曲,好似拍咗成年《愛.回家》,做過『男四、五』角色,令到唔同年齡層嘅觀眾認識我。」

問可會羨慕極速上位的Hubert?他坦言有自知之明:「我唔係典型嘅小生相、『男一』嘅材料,所以寧願挑戰好玩嘅角色,留時間全力做歌手。」他覺得每個人際遇不同,笑言也是監製眼中的「受歡迎男歌星」之一,曾被讚有Character(個性):「監製話喜歡用我,因為唔係演一個角色,而係將個角色變成我,好似唱人哋啲歌咁,我唔會學咗人哋,而係將人哋嘅歌變成自己嘅歌。」

中级会员

邵氏的新剧也是icac 不知是否为同一个

超级版主

日期: 21/5/2021 (五)
活動: 『廉政行動2022』造型
嘉賓: 袁偉豪、譚俊彥、蔡思貝、陳敏之、
          周志康、陳曉華、邵展鵬、陳明憲、
          李成昌、杜燕歌、韓馬利、吳家樂、
          胡諾言、黃嘉雯、關偉倫、冼灝英、
          吳瑞庭、衛志豪、李天縱、阮政峰、
          黃俊豪、陳嘉亮、何渭枝、曾勵珍、
          嚴厚蘊、呂麗群、羅香蘭、李光耀、
          范因明
時間: 12:30

超级版主

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
陳曉華考獲跆拳道黑帶 想進身打女行列!
05月21日(五) 15:10

藝人周志康與陳曉華在將軍澳電視城為劇集《廉政行動2022》試造型及進行拜神儀式。兩人戲中有不少跟蹤及潛伏場面,故在炎熱天氣下拍攝要好好操練體能。

最近獲得跆拳道黑帶的陳曉華拍攝動作戲可謂大派用場,她說:「都有同導演講,如果有動作戲可以用我,自己都想睇吓所學嘅可唔可以用喺拍攝上。」她又指今次開劇最開心是可以化淡妝,令自己在炎熱天氣下開工比較舒服。

有指吳業坤原本有份演出新劇,但疑與經常寸爆無綫的ViuTV男團ERROR成員193(郭嘉駿) 晒合照,引起公司不滿被飛出劇集,角色由周志康頂上。志康回應則說:「係咩,冇聽過,套劇都接咗一段時間。(介唔介意畀人話執二攤?)唔介意,佢係紅館歌手,能夠執佢二攤都開心嘅。」

版主

(on.cc)
男人40袁偉豪唔敢再約飯局 譚俊彥做雙面人
05月21日(五) 15:21

藝人袁偉豪、譚俊彥、蔡思貝等在將軍澳電視城出席無綫劇《廉政行動2022》試造型及拜神儀式。

譚俊彥指戲中有不少動作戲,角色較以往的廉政劇較破格,表面是好人,但內裏卻是壞人,有點類似電影《無間道》的感覺。

蔡思貝笑謂劇中有最擅長的追逐戲,開場就要在街頭奔跑,穿梭小巴、窄巷,不過也擔心天氣太熱,因近期體能並非最佳狀態,怕未能跑得瀟灑,更擔心會抽筋,也會預先操練一番。

袁偉豪指與蔡思貝劇中青梅竹馬,戲中是拍檔,但卻沒有感情線。問到可要為戲中動作戲操弗身形?剛踏入40歲的他笑說:「之前食咗幾餐生日飯之後,都已經停咗再約飯局,都有請教吓譚俊彥,依家變番早睡、早起,食少啲嘅習慣。」

他又指今次拍劇暫時看劇本不用騷肌,但不排除突然間會加入場口,故作為演員無時無刻也要保持狀態。

版主

(HK01)
廉敢行動2022|李松蔓自知廣東話唔正 工作機會少:導演唔敢搵我
即時娛樂
撰文:吳子生

前港姐李松蔓(Lena)今日(21/5)現身電視城出席無綫劇集《廉政行動2022》造型記者會。Lena透露在劇中飾演一名知客,不過最令她大為頭痛是講廣東話對白:「其實廣東話喺我一大嘅障礙,自知講話講得唔好,令到好多導演同監製都唔敢搵我做戲,就係咁我特登搵咗一名老師學習講廣東話,一星期學兩三堂,畢竟自己都入咗行都10年,而家都會講對白嘅時候,都發錯音講咗粗口,令到在場人士大笑,不過自己都習慣咗。」

版主

TVB Weekly

【娛樂熱話】
《廉政行動2022》
嚴陣以待 再次出動

由香港電視廣播有限公司與香港廉政公署合作拍攝的劇集《廉政行動2022》即將開拍,TVB於5月21日,舉行《廉政行動2022》造型記者會,公布劇集詳情。出席活動人士,包括:演員袁偉豪、譚俊彥、蔡思貝、陳敏之、周志康、陳曉華、邵展鵬、陳明憙、李成昌、杜燕歌、韓馬利、吳家樂、胡諾言等,以及廉政公署社區關係處處長何渭枝先生、電視廣播有限公司助理總經理(戲劇製作)暨《廉政行動2022》監製曾勵珍小姐、廉政公署社區關係處助理處長嚴厚蘊女士、首席宣傳創作主任呂麗群女士、《廉政行動2022》監製羅香蘭小姐、導演李光耀先生及范因明先生。

會上,一眾演員均以劇中造型示人,飾演廉政公署人員的演員袁偉豪、譚俊彥、蔡思貝、陳敏之、周志康、陳曉華逐一介紹角色及人物關係,廉政公署社區關係處處長何渭枝先生亦在台上發言。最後,一眾出席人士攜手進行切燒豬儀式,祈求拍攝順利。

超级版主

05/06/2021開拍