TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[完成拍攝] 『青春不要臉』拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(HK01)
你看不到的《青春不要臉》拍攝現場 戴祖儀等埋位最鍾意做一件事
即時娛樂

撰文:林迅景
最後更新日期:2021-04-25 07:00

無綫新劇《青春不要臉》以1980年代的香港電視行業作為故事情景,劇中若干角色亦以當時的電視台藝員作為藍本,講述當年他們的遭遇和經歷。日前劇組開拍有關學校畢業表演,除了鏡頭前的畫面,原來鏡頭後演員們的一舉一動也十分有趣。

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

版主

(on.cc)
【撻生魚18次】余德丞忍痛頂硬上:要拍得夠真!
04月26日(一) 23:04

藝人余德丞(Dickson)為無綫新劇《青春不要臉》拍攝有關畢業場口,期間他腳踏Roller進場,設計動作為連撻3次落地,最後更要扮出痛苦表情,而當正式Roll機後共拍了6個Take,即Dickson「撻生魚」足18次,見他每次起身都面不改容,非常專業!

完全不錫身

受訪時他大爆劇情是監製潘嘉德的真人真事:「佢當年讀藝訓班表演就係做咗類似嘅事,所以就重演番呢幕。(有整親?)撻親少少痛就梗有,但唔緊要,去到嗰刻做出嚟就要夠真,最緊要畀到觀眾估唔到、Surprise個感覺。」問到是否可為拍攝效果全不錫身?他說是,並展示雙手的「戰績」:「之前拍劇整損嗰啲印仲喺度,今朝踢板又傷咗,其實盡量都就住,當然又唔會係明知有玻璃都要插落去,能力範圍內就盡力做到最好。」

Dickson又笑謂自中七畢業後、超過12年都冇着過校服,但充滿自信說:「30幾歲睇番都似10幾歲嘅,哈哈!件事係好開心,有種青春歲月咁嘅感覺,着起校服同大家一齊唱校歌、又好似去謝師宴企喺台上面多謝老師咁,有少少感動、起雞皮、熱淚盈眶嘅感覺。」

蜻蜓點水式咀戲

講到同場的戴祖儀及丁子朗會有場激吻戲,Dickson自爆是始作俑者,將2人錫錫畫面公諸於世,問到他戲中都有親密場口?他笑說沒有:「佢哋兩個就比較激情、乾柴烈火、爆炸性嘅,而我同伍樂怡、劉穎鏇就淡淡然,蜻蜓點水就夠,18歲以下啱睇。(有冇羨慕人哋咁激烈?)咁又冇,大家行唔同路線。」

版主

(on.cc)
戴祖儀偷咀丁子朗穿煲 赤裸裸好「三級」!
04月27日(二) 00:02

無綫新劇《青春不要臉》日前去到元朗取外景,戴祖儀(Joey)、丁子朗及余德丞(Dickson)齊齊穿上校服,拍攝上堂、影畢業相、行畢業典禮等場口,不過重頭戲就落在Joey及子朗的激吻上,劇情講到因為Dickson意外令謝幕簾打開,全場所有人就睇到一對小情侶Sweet爆錫錫!

由於2人已經拍了埋身肉搏的生擒戲碼,問到男方是否覺得齋錫錫就比較輕易?他笑話:「個個都問我緊唔緊張,之前愛情動作戲都拍咗,中間亦咀過幾次,所以完全輕鬆簡單,我仲諗緊等陣晚飯食咩好!」又抵死形容跟Joey關係似兄弟:「就好似兄弟咁吹完水就咀,呢次咀嘴,仲要係好有深度同長度,係蜻蜓點水之後再激咀!」

幾百對眼望實

雖然這場親密戲對於子朗來說只是小兒科,Joey卻指是達到三級程度,因為現場有幾百對眼監視住:「覺得生擒戲都係一、兩級咁冇乜嘢,呢個錫錫先係三級!難度在於通常有親熱、錫嘅動作,你都唔會喺好多人面前做,就算好Friend嘅朋友,最多都係蜻蜓點水,但我哋喺一班人面前、畀佢哋望住嚟錫,我就覺得好難、好緊張,所以成件事對我嚟講係三級咁難,個感覺好赤裸!」

鬧余德丞「老鼠屎」

她亦不忘代入戲中角色「感謝」Dickson搞大件事,笑嘲對方根本就是「老鼠屎」般存在:「係佢唔小心撳咗個制,令個簾開咗,全世界就見到我哋錫!都不特止,仲要意猶未盡咁繼續錫,所以成件事好青春。」親吻事前有做準備?她即「投訴」子朗不憐香惜玉:「拍呢啲場口絕對要食香口膠,有嘢食味都唔係幾好,要尊重個對手,唔似丁子朗成日都話要食洋葱,就嚟打死佢!」她又預告之後會再有激烈場口,更達四級程度:「就喺我戲入面個屋企發生!」

另外,有「校服KOL」美譽的她,笑謂着校服的青春感仍在:「當年畢業典禮嘅畫面重現,好掛住嗰個感覺,今次仲可以影畢業相,以前做學生唔識化妝、唔識望鏡笑,通常啲畢業相都係『炒車』,唔好睇嘅,好開心終於有個機會畀我影番張唔係『炒車』嘅!」但拍攝畢業場口對子朗就好有新鮮感,因為他於13歲便出國讀書,之後鮮有機會再着起校服。

版主

(on.cc)
戴祖儀變身「包租婆」元秋 自嘲跟風冇啲創意
04月28日(三) 09:11

歌手戴祖儀現正忙於拍攝無綫新劇《青春不要臉》,劇中眾人造型多多,繼余德丞化身「楊過」及垃圾蟲後,今次祖儀就扮演電影《功夫》嘅經典角色、由元秋飾演嘅「包租婆」。見佢頭上捲上多個髮卷,而且口咬長飲管扮吸煙,再加埋淺黃色破舊睡衣裙,造型維肖維妙,佢笑言:「戴祖儀抄襲包租婆,跟風冇啲創意,元秋正好多。青春真係不要臉。」

版主

(on.cc)
姜大偉曹永廉教路搵方向 姜卓文考慮簽無綫
05月01日(六) 15:22

(節錄)
姜卓文則表示忙於拍攝無綫劇《青春不要臉》,戲內扮演幕後工作人員,佔戲頗多,拍攝時他難忘其中一場經典動作場面,結果搞到七國咁亂:「我個角色要負責打掃。(簽無綫?)依家仲係自由身,簽約嘅嘢想考慮清楚。(爸爸姜大偉同姐夫曹永廉有冇畀意見?)爸爸叫我自己決定,但要累積吓啲經驗,好好裝備自己,而姐夫就叫我一定要做自己,清楚搵到方向。(今次拍劇爸爸幫你拉線?)可以咁講,不過我同導演好熟,最鬆都要參加試鏡先成功爭取到機會。嚟緊我希望拍劇同音樂兩邊同步,能夠成為一個全能嘅藝人。」

版主

(on.cc)
【被余德丞生擒】踩中女人要害 劉穎鏇嬲爆投訴
05月05日(三) 00:02

藝人余德丞(Dickson)及劉穎鏇(Tiffany)於新劇中飾演一對小情侶,但竟然沒有任何「激戰」場口,最親密的只限於男方仆倒「生擒」女方。劉穎鏇亦趁機「大呻」狂被對方問女人3大秘密之一,搞到她一臉無奈,場面爆笑!

無綫新劇《青春不要臉》拍攝得如火如荼,Dickson及Tiffany近日為拍屋企主景開工,劇情講述後者是剛入行的新演員,對演戲仍沒太大信心,故找來Dickson幫手對戲︰「我哋好認真對戲嗰陣,佢唔小心差錯腳,齊齊跌咗落梳化。」男方續笑謂所以意外造成「生擒」局面︰「嗰吓係唔小心仆親撲咗落佢度,但就係因為呢一吓,佢喺劇入面就開始對我心動,同時呢一吓亦都係我哋全劇最Close嘅動作!」問到Tiffany會否感到尷尬?她笑說還好︰「套劇係有搞笑成分,佢扮豹追我,成件事係輕鬆、搞笑。」

余德丞踩中劉穎鏇「要害」
問到二人之後可會再拍攝更特別的場口?女方先表示最期待之後一齊踩Roller︰「對我哋兩個都係挑戰,因為本身唔識踩,工作關係又冇乜時間去訓練,所以依家都有啲擔心,會喺再接近拍攝日子鍛煉多啲。」但自稱運動天才的Dickson就拍晒心口話完全冇擔心過︰「相信好似學踩單車咁,識咗唔會唔記得。」之後主動話反而期待另一個場口︰「有次我問佢幾重係因為有場戲佢要坐喺架車入面,而我就要推佢上斜路。」此時,Tiffany忍不住指住男方「投訴」︰「佢問我係咪同佢一樣重,或者重過佢,你知唔知你咁樣問,對女仔嚟講係好大打擊!」誤中「陷阱」的Dickson即補鑊喪讚Tiffany︰「佢又高、又瘦、又靚、又有肌肉,到時我會努力啲㗎啦!」

斷食操肌
另外,講到Tiffany最近為下套新劇密密狂操,她笑言還未有成果,現時出盡力谷肌中︰「操肌真係唔易,我依家仲斷食緊,但拍劇就難啲就到進食時間,所以都係盡力,唔使返工就斷食18個鐘,希望身形不停有轉變,畀大家見到唔同嘅我。」問到平時有操開的Dickson會傳授貼士給對方?他搞笑謂︰「冇特別傳授,我最多唔會肥啫!但見到佢為下套劇咁有心係件好事,我都好期待佢個結果,唔知會唔會變成盜墓者羅拉咁款呢!」

超级版主

超级版主

余德丞Dickson :
那些年錯過的 _ _
#青春不要臉# @丁子朗Ting  

版主

(on.cc)
【那些年錯過的…】余德丞同蔡思貝講密語
05月17日(一) 21:11

獲無綫力捧的丁子朗,為新劇《青春不要臉》趕煞科,劇中有個學生哥造型,他在社交網上載跟余德丞着住校服Look,留言:「記錄一下我們青春裏的歲月。」兩人表現合拍,余德丞扯住子朗條校呔,子朗一臉Chok爆,被網民笑他們「HeHe基味濃」非常登對。

而余德丞同樣都有分享兩人另一張合照,並寫道:「那些年錯過的…」緋聞女友蔡思貝就留言:「我真係好快。」而余德丞再回應說:「十點幾仲唔去瞓覺?」似乎是兩人的密語,令人摸不着頭腦,反而網民就搞笑問:「丞相,你意思是錯過了丁子朗,還是錯過了扯佢條呔呀?」、「兩個中學生為甚麼不上學」。