TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
8pm  愛.回家之開心速遞830pm  愛美麗狂想曲   逆天奇案 (5/3) 930pm  伙記辦大事   一笑渡凡間 (5/24) 
11廠: 愛.回家之開心速遞   
12廠:十八年後的終極告白2.0 
13廠:
 合拍: 外景:白色強人II
拍攝中:青春不要臉   雙生陌生人 

邵氏:
即將開拍:凶宅清潔師  痞子殿下  童時愛上你 
楼主: ching2506

[拍摄中] 『青春不要臉』拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人优秀版主

(on.cc)
丁子朗新劇露腰又晒腿 孖江欣燕演母子擦出火花
04月10日(六) 13:09

丁子朗、余德丞及江欣燕日前為無綫新劇《青春不要臉》趕工,兩男表示跟欣欣有對手戲,戲服露腰又露「美腿」的子朗飾演其子,大讚「媽咪」是個好前輩,合作零壓力:「今次先算係正式合作,上一套劇《把關者們》只係同場擦身而過,冇對手戲,覺得佢好畀我哋發揮,對新演員嚟講係非常之好嘅事,想點演佢都take到,掉番轉頭係佢就番我哋。」余德丞亦笑言只要欣欣在場,氣氛必定好好,覺得她為人好隨和。

欣欣禮上往來讚子朗乖仔,更稱與他合作火花十足:「記得第一場戲係喺舞廳拍,主力係拍我哋唱歌,佢哋嗰日好早到,就周圍搵佢對稿,搵搵吓撞見,原來佢都搵緊我,大家未夾過想試吓個感覺,出嚟效果好OK。(有冇爆肚?)呢套冇得畀我做啲突如其來嘅嘢,因為比較煽情。」

版主

(on.cc)
「後生女」踩過界拍劇 勝在夠青春!
04月12日(一) 09:09

《#後生仔傾吓偈》一班「後生女」踩過界,殺入劇組拍《青春不要臉》!陳欣茵喺社交網晒出同黃凱儀(波波)、杜穎珊、黃紫恩嘅合照,留言:「青春,就是能夠一起入劇組,為了共同目標一起努力練舞排舞,經歷熱血沸騰的感覺,仲有。。。一齊流哂(晒)大汗餵蚊。」佢哋平均年齡先23、24歲,佢哋着上80年代造型,夠晒Colorful,完全冇突兀嘅感覺,佢哋絕對唔係青春不要臉,而係青春大晒,網友們都留言話好期待佢哋嘅演出!

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

版主

(on.cc)
拍青春劇圓願!江欣燕「仔大女大」過足阿媽癮
04月18日(日)

藝人江欣燕(欣欣)正投入拍攝新劇《青春不要臉》,與一班年輕演員合作,原來她最大心願是演青春劇,這次終於得償所望,她說:「拍青春劇係我一直心願,估唔到,我做青春劇男主角丁子朗嘅媽媽,做番80年代,我嘅年代,我Handle到,我唔係第一次做媽媽角色,幾好玩!我角色係好後生就生BB,今時今日,好多職業女性同個女裝扮好接近。」
在《把關者們》中與陳家樂演母子,《十八年後的終極告白》與黃智雯做母女,欣欣笑言闖出一條「媽媽路」,可能現實中她沒有小孩,故在劇中「仔大女大」,十分過癮。她說:「以前嘅演員會覺得做媽媽Undergrade咗,其實唔係,我唔係廿幾三十歲,好想繼續演出,同新人有交流,我又唔等錢使嘅,幾好玩呀!個心唔覺得就得。」

照顧貓咪終老

現時單身的欣欣,將所有愛投到家人和愛貓當中,對寵物如子女般看待,不過最後一隻愛貓「八白」,不幸患上重病導致癱瘓、眼睛生瘤,終在二月離世,她說在這段日子,每日衣不解帶照顧牠,將所有愛獻上。她亦明白媽咪終有百年歸老的一天,她不擔心最後剩下她一個,充滿正能量的說:「不嬲世界得我一個人,世界就係咁好玩。」

唔急再組家庭

至於自己感情世界又如何?她說:「冇放咁重。(放棄感情?)我唔急搵丈夫,我試過有家庭,依家想做番自己,好慶幸單身有機會畀我同媽咪多啲時間相處。我唔係宅女,只不過唔使好嚴重咁拍拖,但又算散拖,會同朋友食吓飯嘅!」

版主

(on.cc)
疏遠余德丞丁子朗 劉穎鏇:佢哋係衰人!
04月21日(三) 00:02

藝人余德丞、丁子朗、劉穎鏇、戴祖儀等,日前於大埔為無綫新劇《青春不要臉》開工,眾人拍攝一場考藝員訓練班的戲份,劇集以80年代為背景,劉穎鏇的角色由英國返港,故服飾上都帶有英倫味道。之前清減不少的她,坦言想繼續減磅,余德丞、丁子朗更唱雙簧玩踢爆,指她朝早不吃早餐,她解釋:「我一肥就肥喺塊面度!」

兩子從未肥過

兩位小生余德丞、丁子朗得天獨厚,吃極不肥,問到身形瘦削的他們是否要諗計增肥時,余德丞坦言:「都冇乜需要,因為阿爸阿媽都係瘦底,我做極運動都唔會好大隻。」劉穎鏇扁晒嘴說:「佢哋放消夜食晒一盒腸粉,仲食粥!」余德丞更「囂張」的說:「食嘢開心嘛!所以一定要食多啲嘢,我由細到大都未肥過。」面對他們的美食誘惑,劉穎鏇無奈謂:「我都想食呀!你哋真係衰人嚟!(你放消夜都忍口?)盡量唔食囉!因為太容易增磅,惟有放消夜時離佢兩個遠啲!」

丁子朗反而希望新陳代謝可以如劉穎鏇一樣,他謂:「我唔係特別鍾意食嘢,但身體有啲肉操大隻時會容易啲,瘦底要增肌真係好辛苦,我依家都要食增肥奶粉,因為我一開工就會瘦。(你得23歲新陣代謝最快!)所以咪好快消耗囉!食完就屙咗,增唔到肥真係好慘。」氣煞在旁的劉穎鏇。

恨拍綜藝節目

說到公司現時有很多綜藝節目,丁子朗都想挑戰一下《開心大綜藝》的新環節:「之前劉佩玥、朱晨麗佢哋都跳K-POP,我都有問戴祖儀,有咩可以一齊玩吓!依家都諗緊。」

超级版主

超级版主

(HK01)
青春不要臉|戴祖儀學生look拍啜戲Take咗十次 邊個男星咁幸福?
撰文:林迅景
最後更新日期:2021-04-20 17:07

由戴祖儀、余德丞、丁子朗和劉穎鏇等主演的無綫新劇《青春不要臉》正拍得如火如荼,日前(18/04)一班藝人在拍攝學生畢業才藝的場口,戴祖儀、游嘉欣、王虹茵、黃凱儀余德丞和丁子朗等人還以中學生造型亮相。

戴祖儀接受《香港01》訪問時說:「我個角色係一個為夢想而奮鬥,勇敢嘅女仔,所以我覺得同自己都幾似。」她表示,現在劇組台台前幕後都習慣了叫她做劇中角色「溫楚瑜」:「Cut咗機都會咁叫我,佢哋覺得個名係屬於我。」

提到中學生生活,原來戴祖儀在中學時十分活躍,她說:「足球隊、籃球隊、排球隊、游水、田徑、長跑、越野(賽跑)全部都玩過,又做過學生會會長,仲有好多唔同嘅幹事,中學生活真係非常多姿多彩。我真係好掛住中學時光,數數吓都畢咗業有一月啦。」

其中有一幕戴祖儀還在丁子朗拍攝接吻戲,她更形容感覺十分好:「其實之前已經拍過幾次同丁丁嘅Kiss戲,所以都冇咁緊張,不過個場景有好多人意外發現我哋Kiss,今次好多人望住,所以又變咗好緊張,哈哈,緊張係太多觀眾,不過呢個唔係螢幕初吻,螢幕初吻係喺《刑偵日記》。(事前有沒有食香口膠?)事前有食嘅,丁子朗都冇口臭,感覺良好!」她也表示,這一場戲拍了好幾Take:「唔同角度鏡頭加埋,差唔多鍚咗10次。」

超级版主

版主

(on.cc)
處女劇扮學生妹!「後生女」王虹茵跳出綜藝框嗌正
04月23日(五) 13:29

「後生女」王虹茵(Sharlene)除了主持無綫節目《#後生仔傾吓偈》、《Think Big 天地》外,近期更由綜藝節目加入劇組。首次拍攝劇集《青春不要臉》,戲中以學生妹造型亮相,相當青春。講到第1次拍劇,Sharlene說:「拍劇同做綜藝節目好大分別,綜藝最重要係搞好氣氛,同拍檔夾好已經好睇。但演戲係要好好揣摩角色,第1次拍劇真係好開心,每次拍群戲,見到大家都好投入角色,感覺好正。」她又指拍劇經驗尚淺,不用埋位時會留意前輩怎樣演繹角色、鏡頭會怎樣拍攝,首次拍劇學到很多,希望將來拍劇會發揮得更好。

版主

(on.cc)
丁子朗余德丞玩HeHe搶攻 戴祖儀組「3 She」女神隊反擊
04月24日(六) 23:02

歌手戴祖儀近日忙於為新劇開工,同劇的丁子朗與余德丞以「HeHe」形象搶Fo,她宣布拉攏劉穎鏇及伍樂怡組成「3 She」,實行與兩男一較高下!

戴祖儀、余德丞、丁子朗、劉穎鏇(Tiffany)及伍樂怡(Kelly)日前為無綫新劇《青春不要臉》開工,一班年輕演員朝夕相對,早已打成一片。

對於子朗與德丞近日頻頻Sell「HeHe」,劇中與子朗有感情線的祖儀大表無奈,忍不住踢爆兩位男士在戲外有私情:「佢兩個成日黐埋一齊,仲要好細心,德丞連丁丁剪咗少少髮尾都發現到,絕對係真愛!我先至係第三者!」為免被搶鏡,她笑指要效法他們組隊:「我要同Tiffany、Kelly整隊『She She She』對撼,佢兩個又係女神,掂啦!」兩位女神亦贊成組隊,笑說:「兩個男仔對望嘅眼神,真係甜蜜過我哋,我哋女仔反而豪邁啲,好似身份掉轉咗!」

德丞與子朗直言只要觀眾受落,不介意繼續扮「HeHe」,更即席來個情深對望及笑說:「最緊要開心,娛樂到觀眾,啲客戶又鍾意!(祖儀話要組『3 She』撼你『HeHe』!)難啲喎!雖然佢哋係女神級,有樣有身材,但我哋要對自己有信心,唔會輸嘅!」

另外,拍攝當日適逢監製林肯生日,同劇另一位監製潘嘉德及同劇演員送上驚喜,在放飯時間舉行小型派對,送蛋糕之餘又齊唱生日歌慶祝,場面熱鬧。