TVB 剧集情报社 - tvbfiles.com

搜索
楼主: ching2506

[拍摄中] 『雙生陌生人』拍攝跟蹤

版主

活跃会员推广达人优秀版主

日期: 3/5/2021
活動: 『雙生陌生人』拜神
嘉賓: 馬德鐘、陳煒、蔣家旻、湯洛雯、
          徐榮、何廣沛、郭柏姸、姜大衞、
          白彪、賴慰玲、楊卓娜、姜麗文、
          麥大力、翟威廉、秦煌、陳庭欣、
          黃庭鋒、鄧卓殷、倪嘉雯、梁証嘉、
          朱匯林、李天縱、容天佑、譚坤倫、
          黃碧蓮、彭翔翎、黃俊豪、關偉倫、
          林志華、譚翠珊。
時間: 12:00
地點:

版主

(on.cc)
繼續跑贏謝嘉怡 郭柏妍處女劇做女配?
05月02日(日) 14:01

港姐冠軍謝嘉怡早前苦練廣東話,為拍攝《愛.回家之開心速遞》作準備,應該只是演出一些單元角色。而同屆的季軍郭柏妍已經率先跑出,第一套劇《雙生陌生人》更可能是演女配角,據指在後日的拜神儀式中,她的名字在女藝人中排第4位,看來是重要的配角,同劇中還有馬德鐘、陳煒、蔣家旻、湯洛雯、徐榮等好戲之人,而在《衝上雲霄大選》奪冠的麥大力亦有份演出。

冠軍、季軍工作有着落,其實亞軍陳楨怡當選後曾表明想拍《愛.回家》,更笑言為了跟周嘉洛合作,可以不穿高踭鞋配合,未知何時才能得償所願呢?

版主

(on.cc)
拍拖後冇錫戲!湯洛雯激咀譚俊彥 爆馬國明9秒9睇咗
05月03日(一) 16:03

藝人馬德鐘、湯洛雯(靚湯)、陳煒、何廣沛、郭柏妍等,今日為無綫新劇《雙生陌生人》進行拜神儀式。事後馬德鐘孖靚湯受訪,女方指劇中跟一人分飾兩角的馬德鐘有超多對手戲:「佢係並列男一,我同佢其中一個角色係初戀舊情人,但佢不辭而別,之後佢嚟農莊搵我想翻撻。」男方即笑住澄清:「劇中同時我有老婆陳煒,我只係想補償佢(靚湯)啫。」

靚湯主動提到2人於劇中暫未有親熱戲,笑問是否男友馬國明唔畀拍?她笑住否認:「如果劇情需要都會拍, 佢一定唔會唔畀,公司啲尺度唔會大得去邊,我亦冇要求佢唔好拍,但自從我拍拖之後都真係冇拍過錫戲,如果拍嘅話之前會講聲。(同譚俊彥上次咁激情未拍拖?)未,嗰個對我嚟講係有啲激, 佢(馬國明)9秒9睇咗。」馬德鐘聞言搞笑話:「馬國明唔係唔畀你拍,只係唔畀你同我拍咋?哈哈!(你有冇壓力,人哋有男友?)冇諗呢樣嘢,我哋係專業嘅演員,只係投入角色。」

然後,靚湯指因最近密密去農莊拍外影,雙手兼雙腳慘遭蚊蟲狂咬,大騷紅色一點點慘況,並大讚馬德鐘醒目自備防曬及蚊怕水:「我同佢膚色一黑一白,戥打燈啲工作人員辛苦。」馬德鐘自爆搽50度防曬,本身膚色黝黑的他自嘲:「再黑啲就睇我唔到!但拍咗幾日都有曬黑咗。」

另外,講到靚湯於本周四(6日)34歲生日,男友馬國明又剛剛好拍畢《白色強人II》回港,問到如何慶祝?她透露會香港一日遊:「嗰日暫時可以放假,想去行吓山、去主題樂園、Staycation咁。(男友返港陪你更開心?)佢去內地拍劇嗰陣我哋有視像,唔似以前爸爸嗰個年代淨係可以打長途電話。(依家摸到真人喎!)我哋呢啲係靈魂交流。(神交咁呀?)係呀,哈哈!」

版主

(on.cc)
兩個女友先夠數!何廣沛享齊人之福 唔怕朱晨麗嬲
05月03日(一) 15:14

港姐季軍郭柏妍(Rosita)跑贏同屆三甲,於無綫新劇《雙生陌生人》孭飛做女配角飾演見習律師,劇中跟何廣沛及蔣家旻發展出一段三角戀,問到Rosita可會有親熱場口?她怕醜笑言劇本未寫到,但表示可以拋開港姐包袱:「只要角色需要我都可以接受,公司寫(親熱戲)咩尺度就咩尺度,相信唔會太過火,就算要我唔化妝出鏡都得!」

Rosita繼參演《白色強人II》後,第2次加入劇組,戲份暴增令她感到緊張,私下密密做功課:「背熟劇本先入廠,會畀心機,好開心有呢個機會,同何廣沛最多對手戲。(要背好多法律專有名詞?)唔多,依家晚晚半夜都有睇《律政強人》參考吓。」

因何廣沛當年有份參演《律》,Rosita笑指趁睇劇認識對方,男方即笑說:「係咪睇吓我當年做得幾差?哈哈!(你睇番覺得自己做得唔好?)又唔係,反而《律》監製有搵我講鍾意當時嘅我,叫我下次畀番佢。」

問到周旋於郭柏妍和蔣家旻之中的何廣沛,最終情歸於誰?他同樣謂劇本未寫到,但追問想揀邊個時,他抵死笑話:「我係唔會揀,2個都會要。(享齊人之福?)梗係啦!2個女仔都咁好!點解要揀呢?手掌又係肉、手背又係肉!(咁想同邊個有親熱戲?)呢個要問編審先!(咁講唔怕緋聞女友朱晨麗嬲?)又關佢事?做嘢啫!」笑問現實中都想揀2個女友?他講笑表示:「唔好將真嘢講出嚟!心入面想,但實際係冇,哈哈!」

版主

(HK01)
雙生陌生人|「翻版林夏薇」彭翔翎再演智障角色:唔驚被定型
即時娛樂
撰文:吳子生
最後更新日期:2021-05-03 17:30

有「翻版林夏薇」之稱的彭翔翎(Janice)憑《踩過界II》的單元中,飾演一名被害殺死的輕度智障少女程可欣,演技備受讚賞成功入屋。今日(3/5)Janice出席無綫新劇《雙生陌生人》拜神儀式時,接受《香港01》訪問透露,在新劇中飾演再演智障少女:「其實演呢個角色真係難過上次嗰個角色,因為我哋拍劇始終都會有對白,係好難去揣摩真正患有自閉症嘅人講嘢嘅神態。咁所以我特別搵咗兩位患有自閉症嘅家庭人士接觸,幫助我加深了解佢哋日常動態會係點。(再演智障人士,怕唔怕被定型?)唔驚被定型,反而覺得好有挑戰性。」

Janice續指:「講真到現時為止,我仲未搵到最好嘅演繹方法。拍咗5場戲,連導演都話我做得唔好,於是我就走去揾監製希望佢哋指教我邊方面做得唔好。監製就同我講,其實個角色好簡單,只係輕度自閉,叫我做返正常人一樣就得,放膽啲放輕啲就得,其實而家我都仲擔心緊。」

版主

(HK01)
雙生陌生人|徐榮演只得10歲智商人士:好難駕馭
即時娛樂
撰文:吳子生
最後更新日期:2021-05-03 18:00

徐榮今日(3/5)現身將軍澳電視城出席無綫新劇《雙生陌生人》拜神儀式。徐榮透露在劇中同湯洛雯有感情線,並飾演一名只有十歲智商的角色,坦言是他入行以來最難駕馭的角色之一:「呢個角色如果細幾歲嘅話,就可以純天真咁去演,但呢個角色講佢喺十歲呢個階段,正正就係發育時期,生理同心理上都會有好大變化。(做返十歲時嘅自己咪得囉!)心理就知點做,但生理就好難捉摸,因為嗰個年紀無論咩事都好容易有生理反應㗎,不過而家嘅我就冇咁多反應,因為年紀大,反應欠奉,哈哈!」

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

超级版主

热心会员突出贡献优秀版主论坛元老

版主

(on.cc)
做完腫瘤手術狀態大勇!李松蔓Bra top上陣勁誘人
05月13日(四) 11:29

前港姐李松蔓(前名李天縱)早前自爆右頸位置出現近3.5cm大的腫瘤,情況令人擔心,呢日佢喺社交網發文報平安,指在完成手術後已逐漸康復,她表示:「大家要堅持做運動呀,已經恢復了,多謝大家的關心,微創手術很成功,感恩主。」她又晒出多張近照,相中見她以白色Bra top配粉紅色貼身運動褲上陣,大騷弗爆身材,已回復最佳狀態。而她亦已投入工作,為新劇《雙生陌生人》開工,她表示:「今次挑戰四川話加廣東話,瞬間覺得兩邊不到頭,迎難而上吧。」

版主

(on.cc)
蔣家旻演律師請教朱千雪 法庭旁聽做足功課
05月16日(日) 12:15

藝人蔣家旻於無綫新劇《雙生陌生人》演事務律師,由於首次演繹專業人士,自然份外緊張,事前邀得已轉型做大律師的好姊妹朱千雪(Tracy)幫忙,化身其私人法律顧問,不斷講解有關法律界的資料,Tracy還特別安排她跟隨同事出庭做旁聽,令其獲益良多,家旻表示:「Tracy真係好好,幫我好大嘅忙,除咗以上嘅嘢,仲安排咗一位同我年齡相近嘅同事,同我相處,等我去了解佢嘅人常工作。」她更指角色要求她外在溫柔,但工作時卻又變身女強人,所以近兩個月也喪煲有關電影,相信於雙管齊下催谷下,要演活角色絕對冇難度。